Downloads

Az igazi nagybetűs professzor: Csaba LászlóBudapest Corvinus University website, April 12, 2024Details

Category: publicisztikaLanguage: Hungarian

Nagy érdeklődés övezte az a könyvbemutatóval egybekötött konferenciát, amelyet Csaba László közgazdász egyetemi tanár 70. születésnapja alkalmából rendezett a Corvinus.

The revival of comparative economic systems researchActa Oeconomica, vol. 74, no. 1, pp. 85-96, 2024Details

Category: cikkLanguage: English

This essay offers an overview of the state and perspectives of comparative economics in Europe. The starting point is the publication of the collected works of Mario Nuti, but the overview covers several Handbooks and collections as well as individual contributions. The big picture of the post-transition period highlights the relevance of “old” comparative conomics, especially when interpreting illiberal practices in the post-communist Europe and the debate on the nature and limitations of the Chinese market socialism.

Economic Policy - in a State of EmergencyKülgazdaság, vol. 68, no. 1-2, pp. 33-44Details

Academic monthly of KOPINT FoundationCategory: cikkLanguage: Hungarian

A 2010 után kiépült Orbán-rendszer egyik – tartalmivá vált – formai sajátossága, hogy megállás nélkül harcol képzelt és valódi ellenfelekkel és ellenségekkel. Az idősebb nemzedéket a szovjet korszak hősi időszakára emlékeztető módon egyszerre folyik az ellenségkeresés és a soron lévő feladatok gyors és határozott intézkedésekkel történő megoldása.

Destructive Coordination, Anfal and Islamic Political CapitalismThe Independent Review - A Journal of Political Economy, vol. 28, no. 3, 2024Details

Category: recenzióLanguage: English

Mehrdad Vahabi is a seasoned and accomplished observer of economic systems, especially of illiberal ones. He has widely published on various aspects of these, including communist and post-communist regimes, comparative economic systems, and Islamic economics.

There is nothing to boast about.Inflation runs like during transition yearsNépszava, January 20, 2024Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Teljesen természetes és hasznos, ha egy országban a Pénzügyminisztérium és a jegybank vitatkozik – véli Csaba László. A közgazdász akadémikus szerint az Orbán-kormány képes az országot kötvénykibocsásokkal finanszírozni, de az uniós pénzekhez képest nagyon drágán. Önkritikát sem a kormánytagoktól, sem a jegybanki vezetéstől nem hallani. Interjú.

What comes after recession?Magyar Hang, January 8, 2024Details

Category: cikkLanguage: Hungarian

A magyar gazdaság 2023-ban valóságos visszaesésbe került. Ezt nem a kormányzati sikerpropagandából tudjuk, hanem a statisztikai adatszolgáltatást végző különféle intézmények egybehangzó kimutatásaiból. Az év nagyobbik részében ezt „technikai recessziónak’ keresztelték el.

A growth rate of 2.5 pc would be respectableInfostart.hu, January 4, 2024Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Tényleges recesszió és csökkenő, de magas infláció jellemezte a magyar gazdaságot 2023-ban – így összegzett Csaba László közgazdász, akadémikus az InfoRádió Aréna című műsorában. 2024-ben a kormány által vártnál jóval szerényebb növekedésre lát esélyt, ennek tényezőiről is beszélt. Helyeselte ugyanakkor, hogy a kormány végül mégis felveszi a helyreállítási hitelt.

Cutting back investments and consumption used to be called ‘restriction’HírKlikk, December 29, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Csaba László közgazdász szerint egyértelműen nem lehet meghatározni, hogy megszorításokkal él-e az Orbán kormány. A CEU professzora azért azt is elmondta, a kormány hosszabb ideje kettős politikát folytat, egyszerre fúj hideget és meleget. Majd hozzátette „régen klasszikus megszorításnak hívták azt, amikor leállítják a beruházásokat, s engedik, hogy a bérek növekedése jelentősen elmaradjon az árak emelkedésétől”. Az elnevezésnél ugyanakkor sokkal fontosabb, hogy a kormányzat eközben elkezdett költekezni, s a kiszámíthatósága is nagyon sokat veszített az amúgy sem sziklaszilárd hiteleségéből.

Measure yourself with the AllEducatio, vol. 32, no. 3, p. 385–395, 2023Details

Category: cikkLanguage: Hungarian

A tudományos teljesítmény mérésére és az ezen alapuló értékelésekre egyre nagyobb a társadalmi igény szerte a világon. Ez összefügg a kutatás jelnetőségének felismerésével, az oktatásra és kutatásra fordítható összegek korlátosságával, és a kutatással foglalkozó állami és magánszervezetek körének bővülésével. Az egyre inkább globálissá váló rendszerben az objektívnek tűnő mércék és mutatók alapján létrehozott rangsoroknak növekvő szerepük van a hallgatók és a kutatók tájékoztatásában, valamint a kutatás anyagi feltételeinek biztosításában. E helyzetben a sajnos rendkívüli méreteket öltő szakszerűtlenség veszélyei megsokszorozódnak.

I caution against taking GDP forecasts at face valueNövekedés.hu, November 30, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

A brüsszeli bürokrácia is abban érdekelt, hogy kapjunk valamekkora összeget, hisz így megmarad a befolyásuk - mondta el a növekedés.hu-nak Csaba László a Corvinus és a CEU közgazdászprofesszora.

When you ask for money, it is not nice to curse your banker (part two)HírKlikk, September 5, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Teljesen kiszámíthatatlanná teszi a gazdaságpolitikát a húzd meg, ereszd meg politika – állapította meg a vele készült interjú első részében Csaba László. A CEU közgazdász professzorával arról is beszélgettünk, hogy az nem egy jó pozíció, ha valaki pénzt kér, és közben szidja a bankárt. Vagyis szerinte a visszafogottabb hangvétel Brüsszellel inkább eredményre visz, mintha verjük az asztalt. Az akkumulátorgyárakról azt mondta: nekünk ez nagyon nem jó irány, és jó, erős gazdasági és politikai érvek szólnak amellett, hogy a kormány ebből visszavonuljon.

Beware of promises that can not be met (part one)HírKlikk, September 4, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Rendkívül veszélyes, ha a valóságos recesszió idején a gazdaságfejlesztési miniszter világképe alapján döntünk – véli Csaba László. Nagy Márton szerint ugyanis minden rendben van, soha ilyen jól nem ment a magyarnak. A CEU közgazdász professzora azonban úgy látja, e szöveg nyilvánvaló célja, hogy egy olyan dinamikus gazdaságpolitikát alapozzon meg, aminek semmiféle fedezete nincs. A realitásokhoz sokkal jobban közelít Varga Mihály felvetése, aki azt mondja, hogy kevesebbet kell ígérni, helyette inkább dolgozni kell.

Hungary resembles the Brezhnev years. While the country decays many people live quite wellHírKlikk, July 23, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

„Soha nem értettem, miért jó azt állítani egy autóról, hogy csak gázpedál van benne, fékpedálja pedig nincs – ez ugyanis nem növeli a sofőr hitelességét.” Így érzékeltette a Hírklikknek Csaba László, hogy nem helyes az a kommunikáció, ami azt harsogja, a mi időnkben szakadatlan növekedés lesz. A Fidesz által nem megszorításnak nevezett megszorításokról, a gazdaság és a társadalom helyzetéről, kilátásokról beszélgettünk a CEU közgazdász professzorával, aki azt sem érti, miért nem nevezik nevén azt, ami, azaz a megszorítást megszorításnak, holott elég egyértelmű: ha visszafogják az állami kiadásokat, akkor az megszorítás, ami tovagyűrűzik más területekre is. S hogy mindez hol érhet véget? Egy korábbi neves szovjetológus 1977-es megállapítását idézve, Csaba László arról is beszélt, hogy egy kevéssé hatékony rendszer is még sokáig fennállhat, ha elég sokan élnek jól belőle – a NER pedig a brezsnyevi időkhöz hasonlít. De nem szabad kizárni az előre nem látható eseményeket, sokkokat sem.

Was market socialism ever a viable alternative development model?GEVORKYAN, A. ed: The Oxford Handbook of Postsocialist EconomiesDetails

New York, 2024Category: könyvfejezetLanguage: English

This chapter presents an overview on theoretical and policy-induced practical attempts to remedy shortcomings of a command economy by introducing more or less market elements in the system, without however considering the crossover to a real market economy based on private property, competition and integration to the global economy in trade and finances. Especially with the benefit of hindsight, and in view of the successful Chinese and Vietnamese experiments in the post-1978 period, these attempts deserve more appreciation. Why has this experiment succeed in Asia and fail in Europe?

There are times, when you can not keep silence, you must screamMagyar Hang, April 21, 2023Details

Category: interjúLanguage: Hungarian

Sokan nem mernek beszélni, mert féltik az állásukat vagy az előmenetelüket, én nem félek. Nem akarok már államtitkár lenni – jelentette ki Kompország című műsorunkban Csaba László közgazdász professzor. Kijelentette azt is, sem az idén, sem jövőre nem lesz jelentős gazdasági növekedés Magyarországon, mert a beruházásokat a pénzhiány miatt drasztikusan visszafogták, az infláció pedig az Orbán-kormány költekezése miatt tartósan magas.

Authoritarian Capitalism in EuropeCOLCLANIS, P – KALLEBERG, A.eds: Perils and Promise of Capitalism in the 21st CenturyDetails

Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2024Category: könyvfejezetLanguage: English

This paper presents an overview of why illiberal trends have been gaining ground in Europe ever since the decade since the annus mirabilis was over. Then, in 1999-2000 accession to NATO and the European Union seem to have anchored parliamentary democracy and social market economy in solid international institutional setting. Even those who have not had a chance of becoming full members, as Russia, Turkey, Ukraine, Georgia and the western Balkans, were eager on Europeanization, where growing similarity to core democracies and opening up to globalization seemed axiomatic. Reality, however, has turned out to be quite different, with authoritarian tendencies gaining ground, first as temporary, later as trending processes during the 2000s. We try to explain, basically in a global political economy framework, why so, and speculate what it may harbor for the future.